20/4/15

Το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου δεν έχει ιδέα από υπολογισμούς



Το αριστερό ημισφαίριο κάνει υπολογισμούς. Συνδέεται με το δεξί χέρι, γι΄αυτό ακριβώς και έχει γίνει πολύ σπουδαίο το δεξί χέρι. Το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι ποιητικό, είναι ένα τραγούδι. Δεν ξέρει τίποτα από υπολογισμούς, είναι πολύ αθώο. Ξέρει πώς να αγαπά. Ξέρει πώς να είναι τρελά ερωτευμένο, είναι όμως παράλογο, συναισθηματικό. Αυτός ο νους συνδέεται με την αριστερή πλευρά. Επειδή η κοινωνία εκτιμά πολύ την αριθμητική, εκτιμά και το δεξί χέρι, έτσι λοιπόν το δεξί χέρι είναι το καλό και το αριστερό χέρι είναι το κακό. Έχει γίνει τούτο γενική παραδοχή. Δεν είναι αλήθεια.

Το αριστερό χέρι χρειάζεται να εξεγερθεί. Και με την εξέγερση του αριστερού χεριού, θα αλλάξει όλη η δομή της κοινωνίας. Αν παραμείνει κυρίαρχο το δεξί χέρι, τότε η γυναίκα δεν θα γίνει ποτέ ίση με τον άντρα, γιατί η γυναίκα χρειάζεται τον διαισθητικό νου, τον παράλογο νου΄ γυναίκα σημαίνει αριστερό χέρι. Κι αν παραμείνει κυρίαρχο το δεξί χέρι, τότε η ζωή δεν θα γνωρίσει ποτέ τι θα πει χαρά, γιατί δεν μπορείς να έρθεις στη χαρά μέσα από τους υπολογισμούς. Η χαρά δεν αποτελεί υπολογισμό, η χαρά είναι μια καθόλου υπολογιστική διαδικασία. Η χαρά είναι διαθέσιμη μόνο σε εκείνους που είναι σαν τα παιδιά, ακόμη γεμάτοι από απορία, από δέος, ακόμη γεμάτοι ενδιαφέρον για τα μικρά πράγματα της ζωής.

Πρέπει να αλλάξεις και να πας από το λογικό στο παράλογο, και αν είσαι σαννυάσιν, πρόκειται για την αρχή αυτού του πράγματος. Αυτή είναι η επανάσταση του σάννυας: η μετακίνηση από το υπολογιστικό μέρος του νου στο μη υπολογιστικό. Δεν είμαι εναντίον του υπολογιστικού, αλλά δεν πρέπει να είναι το κυρίαρχο μέρος, δεν πρέπει να είναι ο αφέντης της ζωής σου, δεν πρέπει να είναι ο καπετάνιος της ψυχής σου.

Η ποίηση πρέπει να είναι η κεντρική δύναμη της ζωής σου. Ο γιορτασμός, όχι ο υπολογισμός, πρέπει να είναι το πιο σπουδαίο πράγμα. Και ο υπολογισμός θα πρέπει να υπηρετεί τον γιορτασμό σου. Τότε βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο, τότε κινείσαι προς την ύπαρξη. Και τότε δεν είναι πια τα πράγματα αναποδογυρισμένα΄ τα πάντα έχουν αρμονία.


Απόσπασμα από το: Osho, Αδημοσίευτο ημερολόγιο ντάρσαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου