1/3/15

Φιλικότητα


ΦΙΛΙΚΟΤΗΤΑ

Η φιλία αποτελεί σχέση. Μπορείς να έχεις σχέση με μερικούς ανθρώπους. Η φιλικότητα αποτελεί ποιότητα, όχι σχέση. Δεν έχει καμιά σχέση με κάποιον άλλον΄ είναι κατά βάση η εσωτερική ποιότητά σου. Μπορείς να είσαι φιλικός ακόμη και όταν είσαι μόνος. Δεν μπορείς να έχεις φιλία όταν είσαι μόνος, χρειάζεται και ο άλλος, η φιλικότητα όμως είναι ένα είδος αρώματος. Ανοίγει ένα λουλούδι μέσα στο δάσος΄ δεν περνάει κανείς από εκεί, αλλά το ίδιο είναι ευωδιαστό. Δεν έχει σημασία αν θα το ξέρει τελικά κάποιος αυτό ή όχι, πρόκειται για την ποιότητά του. Ισως κανείς να μην το ξέρει τελικά, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Το λουλούδι είναι χαρούμενο.

Η φιλία μπορεί να υπάρξει μόνο ανάμεσα
σε έναν άνθρωπο και έναν άλλο άνθρωπο, ή το πολύ-πολύ ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα ζώο΄ ένα άλογο, ένα σκύλο. Η φιλικότητα όμως μπορεί να υπάρχει ακόμη και με έναν βράχο, με ένα ποτάμι, με ένα βουνό, με ένα σύννεφο, με ένα μακρινό αστέρι. Η φιλικότητα είναι απεριόριστη, γιατί δεν εξαρτάται από τον άλλο΄ είναι απολύτως το δικό σου άνθισμα.

Να είσαι λοιπόν φιλικός, απλώς φιλικός απέναντι σε κάθε τι που υπάρχει. Και με την φιλικότητα αυτή, θα βρεις όλα όσα αξίζει να βρεις. Με τη φιλικότητα, θα βρεις τον υπέρτατο φίλο.

Osho

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου