2/3/15

Αποδέξου τον εαυτό σου




Το τριαντάφυλλο είναι τριαντάφυλλο, δεν υπάρχει θέμα να είναι κάτι άλλο. Και ο λωτός είναι λωτός. Ούτε το τριαντάφυλλο προσπαθεί ποτέ να γίνει λωτός, ούτε ο λωτός προσπαθεί ποτέ να γίνει τριαντάφυλλο. Γι΄αυτό και δεν είναι νευρωτικά. Δεν χρειάζονται ψυχίατρο, δεν χρειάζονται ψυχανάλυση. Το τριαντάφυλλο είναι υγειές, γιατί το τριαντάφυλλο ζει απλώς την πραγματικότητά του.

Και το ίδιο ισχύει με ολόκληρη την ύπαρξη, εκτός από τον άνθρωπο. Μόνο ο άνθρωπος έχει ιδανικά και πρέπει. ΄Πρέπει να είσαι τούτο κι εκείνο΄. Τότε είσαι διαιρεμένος εναντίον της ίδιας σου της ύπαρξης. Το είναι και το πρέπει είναι εχθροί .


Και δεν μπορείς να είσαι τίποτε άλλο από αυτό που είσαι. Ας βυθιστεί τούτο βαθιά μέσα στην καρδιά σου: μπορείς να είσαι μόνο εκείνο που είσαι, ποτέ κάτι άλλο. Όταν βυθιστεί βαθιά η αλήθεια αυτή, ότι ΄Μπορώ να είμαι μόνο ο εαυτός μου΄, εξαφανίζονται όλα τα ιδανικά. Απορρίπτονται αυτόματα. Και όταν δεν υπάρχει κανένα ιδανικό, συναντάς την πραγματικότητα. Τότε τα μάτια σου βρίσκονται εδώ και τώρα, τότε είσαι παρών σε εκείνο που είσαι. Η διαίρεση, ο διχασμός, έχει εξαφανιστεί. Είσαι ένα.

Οsho

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου